Ga naar de inhoud

Bouwteam Hogekamp Universiteit Twente

Afgerond project Universiteit Twente
Opdrachtgever Universiteit Twente
Locatie Universiteit Twente
Start Werkzaamheden 01-10-2019
Oplevering Voorjaar 2021

Projectomschrijving

Gebruik van cementvrij beton

De aanleg van de parkeerplaatsen rondom de Hogekamp is inmiddels afgerond. Voor de hele bestrating van de parkeerplaats is cementvrij beton gebruikt. Deze toepassing vond hier op de campus voor het eerst in Nederland plaats. Het puin van oude bestrating dat voor deze toepassing wordt gebruikt is onder andere afkomstig van de campus van de universiteit.

Een plein voor vele doeleinden

Het plein dat wordt gerealiseerd krijgt een zandkleurige kleur met aan de kopse kanten tribunes van circa twee meter hoog, gecombineerd met zitelementen aan pleinkant en groenbakken aan weerszijden. Het plein wordt gekenmerkt door openheid, toegankelijkheid en inzetbaarheid voor diverse al dan niet spontane, kleinschalige activiteiten.
Duurzaamheid en innovativiteit zijn belangrijke thema’s in het ontwerp en de uitvoering van het plein, dat komt terug in de toepassing van het cementvrije beton, maar ook in dimbare verlichting en de afvoer van water bijvoorbeeld.

Verlicht fietspad

Het fietspad vanaf de Vrijhof over het plein heen naar de achterkant van de campus vormt een diagonaal, dwars over het plein heen. Langs deze diagonaal komen diverse zitmeubels van beton gecombineerd met hout. Lage verlichting langs de diagonaal dient om het fietspad uit te lichten. Hoge masten komen terug op het plein zelf en voetpaden worden tot op kniehoogte verlicht.

Aandacht voor Flora en Fauna

Om het hemelwater dat afgevoerd moet worden goed op te kunnen vangen, is in het plan een helofytenfilter opgenomen, dat zorgt voor een goede en gezuiverde afwatering richting de vijver. Het water in de huidige vijver bij de Hogekamp wordt daarmee weer levendiger en tevens gezuiverd van bijvoorbeeld vervuilende stoffen. Zo ontstaat er weer meer ruimte voor de ontwikkeling van diverse flora en fauna.

Neem voor meer informatie contact op met
Pim Mulder
Projectleider