Skip to content

IJsselkade fase 2

Lopend project IJsselkade
Opdrachtgever Gemeente Zutphen
Locatie IJsselkade
Start Werkzaamheden 20-09-2021
Oplevering Oktober 2022

Projectomschrijving

Wat gaan we doen

Een groot deel van de IJsselkade heeft in 2017-2018 een nieuwe, groene inrichting gekregen. Binnenkort is het deel van de kade vanaf het waterwerk tot aan de Oude IJsselbrug aan de beurt (fase 2). Er komen onder andere trappen waarop u heerlijk kunt zitten aan de IJssel. En graspodia met dezelfde zitranden en uitstraling als in fase 1.

Wanneer gaan we aan het werk

20 September (week 38) zijn we gestart. We beginnen met het inrichten van het werkterrein en de voorbereidende werkzaamheden.
Vanaf 4 oktober (week 40) starten we met het aanbrengen van de damwanden. In de maanden januari en februari voeren wij geen werkzaamheden uit. Dit vanwege mogelijke hoge waterstanden en slechte weersomstandigheden. Vanaf medio maart 2022 starten wij met de IJsseltrappen en brengen we het definitieve straatwerk aan.

Vooropnames

In verband met werkzaamheden in de nabijheid van een aantal panden zal expertisebureau Hanselman vooropnames uitvoeren. Hierover is een aparte brief aan u verzonden.

Bewonersavond

Voor bewoners was er op 9 september een informatieavond op de IJsselkade ter hoogte van de kiosk. Daar werd toelichting gegeven en konden vragen gesteld worden. Voor verdere vragen of uitleg kunt u contact opnemen met onze omgevingsmanager of uitvoerder.

Update vorderingen project

Voordat we konden beginnen heeft een team archeologen het gebied onder de loep genomen. Dat leverde mooie vondsten op.
Langs de rivier op zo’n twee meter diepte is de oude kademuur uit 1869-1870 gevonden. Ook een oude trappartij uit die periode bleek nog grotendeels in de grond bewaard. In het midden van de trappartij werd ook nog een bijzondere ontdekking gedaan: een ingemetselde natuurstenen peilschaal waarop de waterstanden van de IJssel konden worden afgelezen t.o.v. het Amsterdams Peil.
Bij de graafwerkzaamheden zijn veel vondsten gedaan uit de 15e tot en met 19e eeuw, waaronder pijpenkopjes, munten, boekbeslag en een verzilverd bronzen beeldje van rond 1850.

Video werkzaamheden IJsselkade

https://youtu.be/ewVJyY6WUz4

Credits: Gebo Fotografie – Gerrit Bouma

Zie ook de projectsite van de gemeente Zutphen: https://zutphen.nl/projecten/rivier-in-de-stad/ijsselkade

Neem voor meer informatie contact op met
André Sprukkelhorst
Projectleider